Měkké mikulášské perníčky letos válcují internet. Překvapí jednoduchým postupem i chutí

Tisíce domácností pečou měkké mikulášské perníčky. Letos bodují hlavně díky jednoduchosti.
Zdroj: Shutterstock
Vůně medu, koření a dětství v jednom. Měkké mikulášské perníčky jsou tím druhem pečiva, které provoní celý dům a připomene, že svátky jsou opravdu za dveřmi. Když se do nich zakousnete, ucítíte jemnost, vůni lesa i kapku nostalgie.
Mikulášské perníčky patří k těm receptům, které se dědí z generace na generaci. Každý má svůj osvědčený způsob, ale tajemství těch opravdu měkkých spočívá v trpělivosti a kvalitním medu. Místo klasického květového zkuste tentokrát tmavý medovicový nebo smíšený lesní.
Dodá těstu nejen výraznější chuť, ale i krásně sytou barvu, díky které budou perníčky na stole vypadat dokonale. Těsto se připravuje z hladké mouky, moučkového cukru, trochy másla, čtyř žloutků a voňavého medu. O měkkost se postará jedlá soda, o charakteristickou vůni pak perníkové koření.
Těsto musíte sprívmě připravit
Všechny ingredience se propojí do hladkého, pevného těsta, které se nechá alespoň den odpočívat v chladu. Díky tomu se suroviny spojí a těsto se při pečení nebude lámat ani lepit. Druhý den přichází ta nejpříjemnější část.
Těsto se rozválí na tenký plát asi tři milimetry silný a začíná kouzlení s vykrajovátky. Děti obvykle sahají po andílcích, srdíčkách nebo hvězdičkách, dospělí dávají přednost mikulášským motivům. Fantazii se ale meze nekladou – každý tvar se po upečení stane malým jedlým dárkem.

Perníčky se rozloží na plech s pečicím papírem a pečou se v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně dvanáct minut. Jakmile je vytáhnete, potřete je lehce rozšlehaným bílkem. Ten vytvoří jemný lesk a zabrání tomu, aby se perníčky vysušily. Po vychladnutí už jen čeká poslední krok – zdobení.
Výsledek stojí za to. Měkké, voňavé a krásně barevné perníčky potěší děti, potěší hosty a hlavně potěší vás. A když je schováte do uzavíratelné dózy, vydrží voňavé a vláčné i několik týdnů.
Ingredience na těsto:
- 650 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 4 žloutky
- 150 g tmavého medu (ideálně lesního)
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 bílek na potření

Na polevu:
- 1 bílek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 170 g moučkového cukru
- potravinářské barvivo podle chuti
Postup:
Mouku prosejte s cukrem, přidejte změklé máslo, žloutky, med, sodu a koření. Vypracujte hladké těsto. Nechte ho alespoň 24 hodin odpočívat v lednici. Druhý den těsto propracujte, rozválejte na tři milimetry a vykrajujte tvary.
Pečte na plechu s pečicím papírem při 180 °C asi 12 minut. Horké perníčky potřete bílkem a nechte vychladnout. Polevu utřete z bílku, citronové šťávy a cukru, případně obarvěte. Ozdobte podle fantazie a nechte zaschnout.
autorský text, rozhovor s pekařkou Jarmilou Helenou Duboveckou, vlastní dotazování

