Trendy svět
Neděle 7. 12.
Svátek má Ambrož

Měkké mikulášské perníčky letos válcují internet. Překvapí jednoduchým postupem i chutí

Tisíce domácností pečou měkké mikulášské perníčky. Letos bodují hlavně díky jednoduchosti.

Tisíce domácností pečou měkké mikulášské perníčky. Letos bodují hlavně díky jednoduchosti.

Zdroj: Shutterstock

Vůně medu, koření a dětství v jednom. Měkké mikulášské perníčky jsou tím druhem pečiva, které provoní celý dům a připomene, že svátky jsou opravdu za dveřmi. Když se do nich zakousnete, ucítíte jemnost, vůni lesa i kapku nostalgie.

Mikulášské perníčky patří k těm receptům, které se dědí z generace na generaci. Každý má svůj osvědčený způsob, ale tajemství těch opravdu měkkých spočívá v trpělivosti a kvalitním medu. Místo klasického květového zkuste tentokrát tmavý medovicový nebo smíšený lesní.

Dodá těstu nejen výraznější chuť, ale i krásně sytou barvu, díky které budou perníčky na stole vypadat dokonale. Těsto se připravuje z hladké mouky, moučkového cukru, trochy másla, čtyř žloutků a voňavého medu. O měkkost se postará jedlá soda, o charakteristickou vůni pak perníkové koření.

Těsto musíte sprívmě připravit

Všechny ingredience se propojí do hladkého, pevného těsta, které se nechá alespoň den odpočívat v chladu. Díky tomu se suroviny spojí a těsto se při pečení nebude lámat ani lepit. Druhý den přichází ta nejpříjemnější část.

Těsto se rozválí na tenký plát asi tři milimetry silný a začíná kouzlení s vykrajovátky. Děti obvykle sahají po andílcích, srdíčkách nebo hvězdičkách, dospělí dávají přednost mikulášským motivům. Fantazii se ale meze nekladou – každý tvar se po upečení stane malým jedlým dárkem.

Češi si oblíbili měkké mikulášské perníčky. Stačí pár surovin a výsledek je dokonalý.
Češi si oblíbili měkké mikulášské perníčky. Stačí pár surovin a výsledek je dokonalý.
Zdroj: Shutterstock

Perníčky se rozloží na plech s pečicím papírem a pečou se v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně dvanáct minut. Jakmile je vytáhnete, potřete je lehce rozšlehaným bílkem. Ten vytvoří jemný lesk a zabrání tomu, aby se perníčky vysušily. Po vychladnutí už jen čeká poslední krok – zdobení.

Výsledek stojí za to. Měkké, voňavé a krásně barevné perníčky potěší děti, potěší hosty a hlavně potěší vás. A když je schováte do uzavíratelné dózy, vydrží voňavé a vláčné i několik týdnů.

Ingredience na těsto:

  • 650 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 4 žloutky
  • 150 g tmavého medu (ideálně lesního)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 bílek na potření
Měkké mikulášské perníčky se stávají hitem sezony. Kuchařky oceňují rychlou přípravu.
Měkké mikulášské perníčky se stávají hitem sezony. Kuchařky oceňují rychlou přípravu.
Zdroj: Shutterstock

Na polevu:

  • 1 bílek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 170 g moučkového cukru
  • potravinářské barvivo podle chuti

Postup:

Mouku prosejte s cukrem, přidejte změklé máslo, žloutky, med, sodu a koření. Vypracujte hladké těsto. Nechte ho alespoň 24 hodin odpočívat v lednici. Druhý den těsto propracujte, rozválejte na tři milimetry a vykrajujte tvary.

Pečte na plechu s pečicím papírem při 180 °C asi 12 minut. Horké perníčky potřete bílkem a nechte vychladnout. Polevu utřete z bílku, citronové šťávy a cukru, případně obarvěte. Ozdobte podle fantazie a nechte zaschnout.

Zdroje:

autorský text, rozhovor s pekařkou Jarmilou Helenou Duboveckou, vlastní dotazování

Článek se líbí 0 čtenářům.

Sdílejte článek

Měkké mikulášské perníčky letos válcují internet. Překvapí jednoduchým postupem i chutí | Trendy svět