Trendy svět
Sobota 18. 10.
Svátek má Lukáš

V Česku se objevily nebezpečné potraviny, které má doma téměř každý z nás. Vyhoďte je, varuje inspekce

Domácí

18. 10. 2025

Michaela Hanelová

Nebezpečí na pultech: Na Vysočině, v šunce i víně odhalili jed. Hygienici bijí na poplach.

Nebezpečí na pultech: Na Vysočině, v šunce i víně odhalili jed. Hygienici bijí na poplach.

Zdroj: Shutterstock

Inspektoři odhalili v českých obchodech zkažené maso i víno pochybné kvality. Některé potraviny podle nich vůbec neměly být na pultech.

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v posledních dnech upozornili na několik případů, kdy prodejci nabízeli zákazníkům potraviny v nevyhovujícím stavu. Ve večerce v obci Bedihošť našli výrobky, které podle inspektorů představují riziko pro zdraví.

Nejproblematičtější z nich byla vysočina, na jejímž povrchu se objevily zřetelné kolonie bílé plísně. Podle inspekce je jakýkoliv projev kažení jasným znakem, že potravina není bezpečná k konzumaci. Tento konkrétní výrobek nesl referenční číslo 25-000509-SZPI-CZ a měl minimální trvanlivost do 5. října 2025.

V obchodech se objevily nebezpečné uzeniny

Ve stejné prodejně inspektoři objevili také zauzený šunkový salám. I v tomto případě se potvrdilo, že zboží neodpovídá požadavkům na bezpečnost. Podle inspekce měl salám nakyslý zápach a jeho povrch byl pokryt oslizlým povlakem, což svědčí o rozkladu masa.

Výrobek nesl číslo 25-000508-SZPI-CZ a datum použitelnosti stanovené na 13. října. Zjištěné závady inspekce vyhodnotila jako jasné známky kažení, kvůli nimž by se potraviny neměly prodávat. Další pochybení zaznamenali kontroloři v Rybitví, kde prověřovali sortiment večerky MINH HIEU DANG.

Tentokrát nešlo o zkažené maso, ale o láhev vína s označením CHARDONNAY, polosladké, původem z Moldavska, šarže L59 15.08.23. Ačkoli tento výrobek nebyl vyhodnocen jako zdravotně závadný, podle inspektorů nesplňoval požadavky na kvalitu.

Česko v šoku: Oblíbená šunka a víno z Vysočiny jsou závadné. Lidé je dál kupují, aniž tuší riziko.
Česko v šoku: Oblíbená šunka a víno z Vysočiny jsou závadné. Lidé je dál kupují, aniž tuší riziko.
Zdroj: Shutterstock

Inspekce varuje před jejím požitím

V chuti i vůni byla patrná takzvaná oxidáza, která se projevuje nahnědlou barvou a nepříjemným tónem připomínajícím jablka. Podle vysvětlení SZPI tato vada vzniká při dlouhodobém styku vína se vzdušným kyslíkem, což způsobí jeho nežádoucí chemické změny.

Inspektoři uvedli, že oxidáza je projevem znehodnocení vína a znamená, že produkt nebyl skladován nebo ošetřen správně.

Zjištění inspekce ukazují, že i běžné večerky mohou nabízet potraviny, které nesplňují základní standardy. Odborníci dlouhodobě apelují na prodejce, aby pečlivě kontrolovali skladování i vzhled nabízeného zboží, protože právě tyto drobnosti mohou rozhodnout o tom, zda se produkt dostane na stůl v bezpečném stavu.

Inspekce zároveň zdůraznila, že všechny podobné případy zveřejňuje ve veřejně dostupné databázi, aby se zákazníci mohli orientovat a vyhnout se rizikovým výrobkům.

Článek se líbí 0 čtenářům.

Sdílejte článek

V Česku se objevily nebezpečné potraviny, které má doma téměř každý z nás. Vyhoďte je, varuje inspekce | Trendy svět