Trendy svět
Neděle 17. 8.
Svátek má Petra

Kuchař otevřeně prozradil, proč jídlo v letadle není tak dobré, jako na zemi. Po jeho slovech si ho raději nedáte

Zahraniční

15. 8. 2025

Michaela Hanelová

Už víme, proč jídlo v letadle chutná hůř. Není to náhoda, ale kombinace dvou nečekaných věcí.

Už víme, proč jídlo v letadle chutná hůř. Není to náhoda, ale kombinace dvou nečekaných věcí.

Zdroj: Foto: Shutterstock

Chutě v oblacích jsou jiné. Nejeden cestující si stěžuje, že jídlo podávané v letadle je mdlé a bez chuti. Zdaleka to ale nemusí být vina aerolinek či dodavatelů. Za tajemstvím stojí fyziologické změny vnímání chuti a čichu během letu, které ovlivňují, jak na nás pokrmy ve vzduchu působí.

Když se letadlo začíná vzdouvat do výšky, naše chuť a čich jakoby ztrácejí svoji ostrost. Svačina, která byla ještě na zemi plná chutí, najednou působí nevýrazně. Za tím stojí několik faktorů, z nichž nejzásadnější jsou tlak v kabině a extrémní suchost vzduchu. K tomu se přidává i hluk motoru, který podle psychologů může ovlivnit naši citlivost na chutě.

Profesor Charles Spence z Oxfordu vysvětluje, že jídlo ve vzduchu chutná jinak kvůli kombinaci několika vlivů – nízké vlhkosti, sníženého tlaku a hluku, které dohromady oslabují naše chuťové vjemy.

Za vše může špatný vzduch a koncentrace

Na palubě letadla je vlhkost vzduchu kolem 12%, tedy mnohem nižší než v běžných zeměpisných oblastech, někde i méně než v největších pouštích. Tento suchý vzduch způsobí vysychání nosní sliznice a tím oslabení čichových receptorů, které jsou přitom klíčové pro plné vnímání chutí.

Jídlo v letadle chutná hůř než na zemi. Vědci odhalili, co za tím stojí, a překvapí vás to.
Jídlo v letadle chutná hůř než na zemi. Vědci odhalili, co za tím stojí, a překvapí vás to.
Zdroj: Foto: Shutterstock

Sladká a slaná chuť přitom klesají až o třetinu oproti normálu, což potvrdil výzkum, který simuloval podmínky letu v laboratoři. Zajímavé je, že například hořké a kyselé chutě zůstávají víceméně nezměněné.

Proto jídla určená do letadel výrobci často dochucují solí, cukrem a umami prvky, aby kompenzovali sníženou citlivost chuťových buněk a udrželi chuť zážitkem. Ředitel divize stravování American Airlines Russ Brown potvrzuje, že dostatečné ochucení je dnes pro letecké cateringové firmy nezbytností a receptury jídel jsou upravené tak, aby ve vzduchu chutnala stejně dobře jako na zemi.

Nechutnají nám sladkosti ani chipsy

Obecně platí, že si na palubě méně vychutnáme i běžné svačiny jako chipsy nebo čokoládu. Už jen kvůli suchu a výše zmíněnému snížení chuti a čichu. Nezapomínejte užívat dostatek tekutin, hlavně vody, abyste předešli dehydrataci, která chuť ještě zhoršuje.

Letíte na dovolenou a jídlo je bez chuti? Může za to vzduch v kabině i rachot motoru.
Letíte na dovolenou a jídlo je bez chuti? Může za to vzduch v kabině i rachot motoru.
Zdroj: Foto: Shutterstock

Speciální kapitolu tvoří alkoholové nápoje. Některé z nich, například vína nebo whisky, mohou podle cestovatelů chutnat ve vzduchu lépe než na zemi. To souvisí s tím, jak suchý vzduch zvýrazní jejich aromatické tóny.

Velkou oblibu má například koktejl Bloody Mary, jehož kyselost a ostré koření v kabině neztrácí na intenzitě. Na zvýšenou chuť alkoholu v letadle se mohou podílet i psychologické faktory.

Stres hraje při jídle velkou roli

Radost z blížící se dovolené, potřeba uklidnit se při letu, nebo vliv sousedů, kteří si také rádi dají sklenku. Takže příště, až budete v letadle jíst, pamatujte, že vaše chuťové buňky a váš čich ve výšce pracují jinak než na zemi.

Pokud si přesto chcete pochutnat, volte jídla dobře ochucená, nezapomeňte pít a proč nezkusit koktejl, který ve vzduchu chutná nejlépe. Jak prozradil kuchař, ne vše, co je v letadle je špatné.

Jen je třeba se s tím naučit žít, správně si jídlo vychutnat a nebát se zdravotních komplikací. Jídlo, které je do letadla dodáváno, totiž splňuje přísné normy na kvalitu a bezpečnost.

Zdroje:

bbc.com, delish.com, cnn.com

Sdílejte článek

Kuchař otevřeně prozradil, proč jídlo v letadle není tak dobré, jako na zemi. Po jeho slovech si ho raději nedáte | Trendy svět