Vánoce v Turecku za cenu večeře. Našli jsme zájezd pod 5 000 Kč a lidé nevěří, že je skutečný

Nečekaná nabídka na svátky: Týden v Turecku pod 5 000 Kč. Cena, která rychle mizí.
Zdroj: Shutterstock
Nabídka, která se objevila nenápadně a bez velkých slibů, v nás vyvolala spíš nedůvěru než nadšení. O to silnější byl okamžik, kdy jsme si uvědomili, že někdy se vyplatí zareagovat rychle a bez dlouhého přemýšlení.
Částka, která svítila u týdenního pobytu v Turecku, působila na první pohled nereálně. Necelých pět tisíc korun za sedm nocí u moře znělo spíš jako překlep než seriózní nabídka. Přesto jsme se rozhodli neriskovat promarněnou šanci a zájezd rezervovali.
Výsledkem byl pobyt ve čtyřhvězdičkovém hotelu Cleopatra Golden Beach s polopenzí a odletem z Katovic za přesně 4 728 korun na osobu. Reakce okolí byly rozpačité. Někteří kroutili hlavou a ptali se, co se vlastně dá v prosinci v Turecku dělat. My jsme v tom ale měli jasno.
Předvánoční čas v jiné zemi
Chtěli jsme na chvíli zmizet z předvánočního shonu, projít se u moře, poznat okolí a vyměnit stres za pomalejší rytmus. Už samotná cesta na letiště napověděla, že tohle nebude běžný zájezd. Katovické letiště bylo téměř prázdné, odbavení i bezpečnostní kontrola otázkou několika minut.
Na palubě letadla nás bylo sotva deset. Ticho, klid a pocit, že letíme spíš soukromým než linkovým spojem. Let trval necelé čtyři hodiny a proběhl naprosto hladce. Jakmile se nad tureckým pobřežím začalo rozednívat, bylo jasné, že nás čeká úplně jiná atmosféra než šedivé prosincové ráno doma.

Hotel se nacházel v Alanyi a jeho poloha patřila k největším přednostem celého pobytu. Kleopatřina pláž byla doslova pár kroků od vchodu. Do moře jsme se sice odvážili jen jednou, a to kolem poledne, kdy se teplota pohybovala okolo dvaceti stupňů.
Voda byla chladná, ale místní otužilci dokazovali, že i tohle je otázka zvyku. Prosincová Alanya působí jako zvláštní mix pozdního podzimu a jara. Přes den se teploty pohybovaly mezi šestnácti a dvaceti stupni, občas se zatáhlo, jindy vykouklo slunce.
Procházky, odpočinek a klid
Na opalování to nebylo, ale na dlouhé procházky, nákupy a poznávání památek ideální. Město bylo klidnější, bez davů turistů, a působilo mnohem autentičtěji než v hlavní sezoně.
Hotelová strava odpovídala ceně zájezdu. Snídaně nabízely klasickou kombinaci pečiva, zeleniny, vajec, sýrů a uzenin. Večeře byly jednoduché, ale poctivé. Objevovalo se maso, rýže, saláty, občas pizza nebo hranolky. Žádná gastronomická show, spíš jistota, že člověk odchází najedený.

Obědy jsme většinou řešili ve městě nebo je úplně vynechali. Kebab v místních bistrech patřil k nejlepším překvapením celého pobytu a s verzemi, které známe z Česka, se nedal srovnávat. Čerstvé suroviny a výrazná chuť mluvily samy za sebe.
Je fér dodat, že hotel nebyl luxusním resortem s přepychovými službami. Šlo o starší městský hotel v první linii u moře. Právě v kontextu zaplacené částky ale tyto drobnosti přestávají hrát roli. Za cenu, která u nás často padne na jeden větší nákup, jsme získali týden klidu, změnu prostředí a příjemné zpestření jinak hektického období.
autorský text, vlastní dotazování, příběh čtenáře


