Trendy svět
Čtvrtek 23. 10.
Svátek má Teodor

Ceny vánočního cukroví letí do nebe: Některé druhy jsou dražší než zlaté šperky, Češi se rozhodli péct doma

Domácí

23. 10. 2025

Michaela Hanelová

Cukroví za cenu zlata: Cukr, máslo i ořechy rekordně zdražily, lidé přecházejí na domácí pečení.

Cukroví za cenu zlata: Cukr, máslo i ořechy rekordně zdražily, lidé přecházejí na domácí pečení.

Zdroj: Shutterstock

Nadcházející svátky přinášejí nejen světýlka a adventní pohodu, ale i otázku: péct, nebo objednat? A kdo si letos chce dopřát hotové vánoční cukroví, měl by s objednávkou rozhodně neotálet. Zájem je obrovský a ceníky se mezi profesionály i amatéry rozcházejí jako málokdy předtím.

Cukrárny po celé republice hlásí nápor objednávek už od poloviny října. Zatímco dříve lidé sáhli po hotových krabicích jen z nouze, dnes je to pro mnohé způsob, jak si ušetřit čas a dopřát si cukroví ve špičkové kvalitě. Nabídka je pestrá – od přepychových balíčků hvězd gastronomie až po domácí směsi od sousedky přes Facebook.

Mezi těmi, kdo mají před Vánoci tradičně vyprodáno, je i cukrář Josef Maršálek. Loni se objednávky uzavřely na přelomu října a listopadu, letos se po nich jen zaprášilo ještě dřív. Jeho krabička vánočního cukroví o váze jednoho kilogramu stála 1750 korun a obsahovala dvanáct druhů pečlivě vybraných kousků. Kdo ale zaváhal, má smůlu. Samotné online objednávky jsou uzavřeny, pár posledních balíčků je prý možné sehnat jen přímo v pekárně v Kyžlířově.

Poptávka po vánočním cukroví skokově roste

Ani nabídka šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha nezůstala bez odezvy. V jeho Café Imperial Dolce se dá pořídit téměř kilogramová krabice s výběrem sedmi druhů cukroví, a to od nugátového po pistáciové, nechybí vanilkové rohlíčky nebo oblíbené medovníkové kuličky. Luxusní chuť má ovšem i svou cenu.

1895 korun za balení, tedy přes dva tisíce korun za kilo. O něco jinak k Vánocům přistoupila cukrářka Iveta Fabešová. Letos místo hotových balíčků nabízí kurzy pečení, kde si pod jejím dohledem mohou zájemci sami upéct tři kila sladkostí ze špičkových surovin. Cena pět tisíc korun sice může znít odvážně, ale kurz zahrnuje i občerstvení a dárek v podobě její knihy o svátečním pečení.

Letos si cukroví jen tak nedáte: Ceny vystřelily tak vysoko, že připomínají luxusní šperky.
Letos si cukroví jen tak nedáte: Ceny vystřelily tak vysoko, že připomínají luxusní šperky.
Zdroj: Shutterstock

V metropoli se na vlně vánočního šílenství svezly i známé cukrárny. U Erhartů začínají ceny na 750 korunách za půlkilovou krabici, kilo vyjde na 1500 korun. Ollies nabízí výběr čtrnácti druhů cukroví, kilo stojí 1888 korun. Ve sladkém balíčku nechybí ani moderní kousky. Třeba pistáciové úly s malinami nebo čokoládové kostičky s tahini.

Ti, kdo chtějí skutečný luxus, sáhnou po pražské Sugar Mama, kde se kilo prodává za kulaté dva tisíce korun. Na opačné straně stojí menší cukrárny, které sází na tradici a dostupnost. V Ostravě si ve Sladkém tajemství můžete koupit kilogram cukroví za 990 korun.

Šok pro milovníky Vánoc: Vanilkové rohlíčky dražší než zlato, Češi se bouří a zapínají trouby.
Šok pro milovníky Vánoc: Vanilkové rohlíčky dražší než zlato, Češi se bouří a zapínají trouby.
Zdroj: Shutterstock

Nejdražší cukroví za několik tisíc korun

V jihomoravských Syrovicích láká Cukrárna Lucius na poctivých sedmnáct druhů v krabici za 1500 korun. Oblíbená Petra Žahourová z Veselí nad Lužnicí zase peče klasiku z domácích surovin – kilo za 1250 korun, čistě vanilkové rohlíčky pak stojí 899 korun. I zdravý životní styl má své zastánce.

Poděbradská výrobna Low Carb v srdci připravuje cukroví z nízkosacharidových surovin a bez lepku. Mix cukroví stojí 1750 korun, menší balíčky od 650 korun potěší hlavně ty, kdo se chtějí vyhnout klasickému cukru, ale přesto si dopřát něco sladkého.

Ne každý ale míří na gastronomické hvězdy. Facebookové skupiny jsou plné nabídek od domácích pekařek, které nabízejí své poctivé cukroví za zlomek ceny. Letos se ceny pohybují kolem 549 korun za kilogram, obvykle podle druhu a surovin. Tady ale platí, že kvalita kolísá a je dobré dát na doporučení známých.

Pokud se někdo rozhodne koupit cukroví v supermarketu, měl by podle pekařů číst etikety. Levnější cukroví bývá plné náhražek a rostlinných tuků místo másla. A protože Vánoce jsou přece jen jednou do roka, vyplatí se zvolit spíš menší množství, ale poctivé.

Článek se líbí 0 čtenářům.

Sdílejte článek

Ceny vánočního cukroví letí do nebe: Některé druhy jsou dražší než zlaté šperky, Češi se rozhodli péct doma | Trendy svět