Trendy svět
Neděle 21. 12.
Svátek má Natálie

Bramborový salát podle Karla Gotta překvapil i kuchaře. Mrkev vynechal a nahradil ji nečekanou surovinou

Jak si Karel Gott vylepšoval salát? Mrkev prý nesnesl, a tak sáhl po ingredienci, která překvapí každého.

Jak si Karel Gott vylepšoval salát? Mrkev prý nesnesl, a tak sáhl po ingredienci, která překvapí každého.

Zdroj: Shutterstock

Byl ikonou, kterou znalo celé Česko, a přesto si dokázal uchovat odstup od vlastního mýtu. Jeho svět nebyl jen o reflektorech a potlesku, ale i o drobných rozhodnutích, která by od něj čekal málokdo. Jedno z nich se překvapivě týkalo i obyčejného svátečního jídla, tedy bramborového salátu, který zpěvák natolik miloval, že si ho vylepšil po svém.

Za svůj život získal dvaačtyřicet Zlatých slavíků, což je číslo, které v české hudbě dodnes nemá obdoby. Přesto Karel Gott nikdy nepůsobil jako člověk, který by podobná ocenění bral jako samozřejmost.

Často mluvil o tom, že úspěch vnímá s pokorou a že čas je neúprosný soupeř, se kterým nelze vyhrát. Touha zůstat mladý se u něj mísila s vědomím, že stárnutí přináší i jistou křehkost. I šest let po jeho odchodu ale zůstává přítomný. Jeho hlas dál zní z pohádek i písní, které provázejí celé generace.

Zpěvák, který uměl i jiná řemesla

Gott byl fenoménem své doby, elegánem s přirozeným šarmem, který působil nenuceně a přitom výjimečně. Talent, jenž se neomezoval pouze na zpěv, se u něj projevoval i v dalších oblastech.

Objevoval se ve filmu, maloval a s překvapivou lehkostí se pohyboval i tam, kde by ho veřejnost nečekala. V soukromí ho totiž bavilo vařit a nebál se přitom jít vlastní cestou.

Tenhle salát Karel Gott miloval. Mrkev šla pryč a nahradila ji surovina, díky které chutnal úplně jinak.
Tenhle salát Karel Gott miloval. Mrkev šla pryč a nahradila ji surovina, díky které chutnal úplně jinak.
Zdroj: Shutterstock

Právě jeho přístup ke kuchyni ukazoval, že tradice pro něj nebyla dogmatem. Vedle známého tataráku dochuceného koňakem se mezi jeho blízkými tradoval i recept na bramborový salát, který se od běžných verzí výrazně lišil. Zatímco většina domácností považuje mrkev za samozřejmost, Gott ji v salátu odmítal. Jednoduše mu nechutnala.

Místo ní sáhl po zelené paprice, která do směsi přinesla svěžest a lehkou křupavost. Podle těch, kteří salát ochutnali, šlo o překvapivě funkční kombinaci, jež dokázala klasiku posunout jinam, aniž by ji popřela. Základ receptu přitom zůstával poctivý a srozumitelný. Nešlo o žádnou kuchařskou exhibici, ale o promyšlenou úpravu, která vycházela z osobního vkusu.

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 300 g nakládaných okurek
  • 3 střední cibule
  • 2 zelené papriky
  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 200 g majonézy
  • přibližně 4 lžíce plnotučné hořčice podle chuti
  • sůl a pepř
  • trochu nálevu z okurek
  • malé množství cukru
Gottův recept na salát znovu baví Čechy. Mrkev nechtěl ani vidět, přesto našel náhradu, která funguje skvěle.
Gottův recept na salát znovu baví Čechy. Mrkev nechtěl ani vidět, přesto našel náhradu, která funguje skvěle.
Zdroj: Shutterstock

Postup podle Karla Gotta

Brambory se vaří ve slupce a po vychladnutí se oloupou a nakrájí na kostky, ke kterým se přidají nadrobno nakrájené kyselé okurky, zelená paprika a vejce. Cibule se nejprve jemně naseká a spaří horkým nálevem z okurek, aby ztratila ostrost, a po vychladnutí se vmíchá k ostatním surovinám.

Do směsi se poté zapracuje majonéza s hořčicí a vše se dochutí solí, pepřem, špetkou cukru a trochou láku z okurek. Salát potřebuje čas, aby se chutě propojily, a teprve poté ukáže svůj charakter.

Fantazie při přípravě bramborového salátu ale sahá mnohem dál. V některých rodinách se objevují verze s nastrouhaným jablkem, které dodá jemnost a lehkou sladkost, jinde se experimentuje s koprem. Zcela samostatnou kapitolu tvoří salát s uzeninou, který dlouhodobě rozděluje domácnosti.

Kuchař Zdeněk Pohlreich se k této variantě hlásí a s nadsázkou ji označuje jako polovlašák. Zastánci si pochvalují spojení šunky s kyselými okurkami a bramborami, odpůrci namítají, že výrazná chuť masa přebíjí vše ostatní.

Článek se líbí 0 čtenářům.

Sdílejte článek

Bramborový salát podle Karla Gotta překvapil i kuchaře. Mrkev vynechal a nahradil ji nečekanou surovinou | Trendy svět