Trendy svět
Neděle 12. 10.
Svátek má Marcel

Tento pokrm jedli za komunismu všichni. Někteří ho vaří z nostalgie, jiní tvrdí, že už by ho nikdy nesnědli

Domácí

12. 10. 2025

Michaela Hanelová

Hit z dob socialismu znovu baví Čechy. Někteří ho vaří z nostalgie, jiní tvrdí, že už by ho nevzali do úst.

Hit z dob socialismu znovu baví Čechy. Někteří ho vaří z nostalgie, jiní tvrdí, že už by ho nevzali do úst.

Zdroj: Shutterstock

Ještě před pár lety by po nich sáhl málokdo. Dnes se znovu objevují v kuchyních, na trzích i v restauracích, a ti, kdo jim dají šanci, často mluví o překvapení. Nenápadná surovina, která byla kdysi samozřejmostí, si znovu získává pozornost – a to nejen mezi pamětníky. Za jejich návratem ale stojí víc než jen nostalgie po starých časech.

Kuřecí srdíčka patřila v minulém století k běžným pokrmům českých domácností. V dobách, kdy maso nebylo snadno dostupné, představovala cenově přijatelnou a výživnou možnost. Mnozí si je spojují s jednoduchou kuchyní našich babiček, kdy se z mála dokázalo vykouzlit vydatné jídlo.

Po roce 1989 se na ně na dlouhá léta téměř zapomnělo, ale v posledních letech znovu získávají pozornost. Tentokrát už ne z nutnosti, ale díky své výrazné chuti a univerzálnímu využití v kuchyni. Pro někoho jsou srdíčka symbolem chudých časů, pro jiného vzpomínkou na dětství a vůni omáčky, která se linula z kuchyně o nedělním poledni.

Zapomenutý hit z komunistické éry se vrací. Jedni ho milovali, jiní ho nesnášeli už po prvním soustu.
Zapomenutý hit z komunistické éry se vrací. Jedni ho milovali, jiní ho nesnášeli už po prvním soustu.
Zdroj: Shuttterstock

Vzpomínky na minulý režim nejsou veselé

A i když dnes mnoho lidí reaguje na droby s rozpaky, ti, kteří se k nim odhodlají vrátit, bývají často překvapeni. Srdíčka mají pevnou, šťavnatou strukturu a skvěle nasávají chuť omáček i koření. Správně připravená dokážou zaujmout i ty, kdo by se jich dříve ani nedotkli.

Základem klasického receptu jsou očištěná kuřecí srdíčka, cibule, česnek, trocha mouky, voda a koření. Není třeba žádných drahých přísad, přesto výsledek potěší svou sytostí a vůní. Stačí chvíle trpělivosti, aby se maso zjemnilo a chutě propojily. Pokrm lze snadno obměnit přidáním paprik, žampionů nebo bylinek.

Díky tomu si ho může každý přizpůsobit podle vlastního gusta. Podávat se dá s bramborami, rýží nebo houskovým knedlíkem, stejně jako se to dělávalo v českých kuchyních před desítkami let. Pro starší generaci mají kuřecí srdíčka zvláštní kouzlo. Připomínají časy, kdy se hospodařilo s rozumem a nic se nevyhazovalo.

Tohle jídlo se za komunistů jedlo všude. Lidé se dodnes hádají, jestli to bylo dobré, nebo otřesné.
Tohle jídlo se za komunistů jedlo všude. Lidé se dodnes hádají, jestli to bylo dobré, nebo otřesné.
Zdroj: Shutterstock

Jídlo bylo v minulých dobách vzácné

Vnitřnosti tehdy patřily k běžnému repertoáru domácí kuchyně a nikdo se nad nimi nepozastavoval. Dnes, kdy se stále častěji mluví o udržitelnosti a omezení potravinového odpadu, se tento princip pomalu vrací. Srdíčka představují ideální příklad toho, jak využít celé zvíře a zároveň ušetřit.

Výživoví odborníci upozorňují, že nejde jen o levnou surovinu, ale i o cenný zdroj bílkovin, železa a vitamínů skupiny B. Mnozí proto doporučují, aby se vnitřnosti staly součástí vyváženého jídelníčku, zvlášť v době, kdy ceny masa stoupají. V českých kuchyních se tak pomalu znovu rodí trend, který spojuje tradici s rozumem.

Když se člověk oprostí od předsudků, zjistí, že kuřecí srdíčka nejsou žádný relikt minulosti, ale plnohodnotná ingredience, se kterou se dá tvořit. Kulinářští nadšenci je dnes připravují na víně, v smetanové omáčce nebo jako pikantní směs s rýží. A i když v každém talíři zůstává kousek minulosti, právě to jim dodává kouzlo, které žádné moderní jídlo nenahradí.

Zdroje:

autorský text, rozhovor s pamětníkem

Článek se líbí 0 čtenářům.

Sdílejte článek

Tento pokrm jedli za komunismu všichni. Někteří ho vaří z nostalgie, jiní tvrdí, že už by ho nikdy nesnědli | Trendy svět