Tento pokrm jedli za komunismu všichni. Někteří ho vaří z nostalgie, jiní tvrdí, že už by ho nikdy nesnědli

Hit z dob socialismu znovu baví Čechy. Někteří ho vaří z nostalgie, jiní tvrdí, že už by ho nevzali do úst.
Zdroj: Shutterstock
Ještě před pár lety by po nich sáhl málokdo. Dnes se znovu objevují v kuchyních, na trzích i v restauracích, a ti, kdo jim dají šanci, často mluví o překvapení. Nenápadná surovina, která byla kdysi samozřejmostí, si znovu získává pozornost – a to nejen mezi pamětníky. Za jejich návratem ale stojí víc než jen nostalgie po starých časech.
Kuřecí srdíčka patřila v minulém století k běžným pokrmům českých domácností. V dobách, kdy maso nebylo snadno dostupné, představovala cenově přijatelnou a výživnou možnost. Mnozí si je spojují s jednoduchou kuchyní našich babiček, kdy se z mála dokázalo vykouzlit vydatné jídlo.
Po roce 1989 se na ně na dlouhá léta téměř zapomnělo, ale v posledních letech znovu získávají pozornost. Tentokrát už ne z nutnosti, ale díky své výrazné chuti a univerzálnímu využití v kuchyni. Pro někoho jsou srdíčka symbolem chudých časů, pro jiného vzpomínkou na dětství a vůni omáčky, která se linula z kuchyně o nedělním poledni.

Vzpomínky na minulý režim nejsou veselé
A i když dnes mnoho lidí reaguje na droby s rozpaky, ti, kteří se k nim odhodlají vrátit, bývají často překvapeni. Srdíčka mají pevnou, šťavnatou strukturu a skvěle nasávají chuť omáček i koření. Správně připravená dokážou zaujmout i ty, kdo by se jich dříve ani nedotkli.
Základem klasického receptu jsou očištěná kuřecí srdíčka, cibule, česnek, trocha mouky, voda a koření. Není třeba žádných drahých přísad, přesto výsledek potěší svou sytostí a vůní. Stačí chvíle trpělivosti, aby se maso zjemnilo a chutě propojily. Pokrm lze snadno obměnit přidáním paprik, žampionů nebo bylinek.
Díky tomu si ho může každý přizpůsobit podle vlastního gusta. Podávat se dá s bramborami, rýží nebo houskovým knedlíkem, stejně jako se to dělávalo v českých kuchyních před desítkami let. Pro starší generaci mají kuřecí srdíčka zvláštní kouzlo. Připomínají časy, kdy se hospodařilo s rozumem a nic se nevyhazovalo.

Jídlo bylo v minulých dobách vzácné
Vnitřnosti tehdy patřily k běžnému repertoáru domácí kuchyně a nikdo se nad nimi nepozastavoval. Dnes, kdy se stále častěji mluví o udržitelnosti a omezení potravinového odpadu, se tento princip pomalu vrací. Srdíčka představují ideální příklad toho, jak využít celé zvíře a zároveň ušetřit.
Výživoví odborníci upozorňují, že nejde jen o levnou surovinu, ale i o cenný zdroj bílkovin, železa a vitamínů skupiny B. Mnozí proto doporučují, aby se vnitřnosti staly součástí vyváženého jídelníčku, zvlášť v době, kdy ceny masa stoupají. V českých kuchyních se tak pomalu znovu rodí trend, který spojuje tradici s rozumem.
Když se člověk oprostí od předsudků, zjistí, že kuřecí srdíčka nejsou žádný relikt minulosti, ale plnohodnotná ingredience, se kterou se dá tvořit. Kulinářští nadšenci je dnes připravují na víně, v smetanové omáčce nebo jako pikantní směs s rýží. A i když v každém talíři zůstává kousek minulosti, právě to jim dodává kouzlo, které žádné moderní jídlo nenahradí.
autorský text, rozhovor s pamětníkem