Čokoládové košíčky Pepy Maršálka jsou hitem Vánoc. Jsou náročnější, ale mezi přáteli budete za hvězdy

Hitem svátků jsou letos košíčky Pepy Maršálka. Pracné, přesto je rodiny pečou ve velkém.
Zdroj: Shutterstock
Když se vůně čokolády a ořechů rozline po domě, advent získá úplně jiný rozměr. Stačí jen najít recept, který zvládnete bez stresu a přitom zaručí výsledek, kvůli kterému si rodina bude chtít přidat.
Mnoho hospodyněk si dnes raději dopřeje klidnější advent. Místo desítek druhů cukroví volí jen pár oblíbených receptů, které voní po domově a dají se připravit s předstihem. A právě sem patří čokoládové košíčky s ořechovou náplní.
Takové malé dezerty, které na slavnostním stole nikdy nezůstanou dlouho ležet. Jsou drobné, křehké a na jazyku se rozplývají dřív, než si uvědomíte, kolik jste jich snědli. Základem úspěchu je těsto. Musí být pevné, aby udrželo tvar, ale zároveň jemné, aby se po zakousnutí rozpadlo v dokonalou máslovou chuť.
Důležitá je samotná příprava
Ideální je linecké, kakaové nebo ořechové těsto, které se zpracovává rychle, aby se máslo zbytečně nezahřálo a neoddělila se voda. Jakmile je hotové, patří do fólie a odpočinku v lednici. Klidně přes noc, protoře díky tomu získá lepší strukturu i chuť. Dalším krokem je práce s formičkami.
Starší generace přísahaly na metodu těstových kuliček, které se prsty rozmačkaly do všech stran formičky, aby vznikla rovnoměrná vrstva. Ti, kdo dávají přednost přesnosti, mohou použít vykrajovátko. Vyválené těsto o tloušťce čtyř až pěti milimetrů se vykrojí do koleček, ta se vtlačí do formičky a získají tak krásně vroubkovaný okraj.
Aby se těsto při pečení nenafouklo, vyplatí se dno lehce propíchnout vidličkou. Někdo volí i metodu s alobalem a hrstí čočky, která těsto zatíží podobně jako u koláčů. Pak už stačí košíčky vložit do trouby rozehřáté na 170 °C a nechat je péct zhruba čtvrt hodiny, dokud nejdou snadno vyklepnout.

Připravte si všechny suroviny
Během pečení přichází na řadu karamelizované ořechy. Do hrnce se nasype cukr, zalije trochou vody a nechá se vařit, dokud směs nedosáhne teploty 118 °C. V tu chvíli se přidají vlašské ořechy, špetka soli a trochu skořice. Krátce se promíchají, až se cukr začne krystalizovat a ořechy se od sebe oddělí. Výsledek je křupavý a voňavý – přesně takový, jaký má být.
Pak přichází ořechový krém. Všechny suroviny se smíchají a vyšlehají do hladké směsi, která se snadno naplní do cukrářského sáčku. Náplň se stříká do vychladlých košíčků tak, aby vytvořila jemný kopeček. Na závěr se košíčky nechají vychladnout, než přijde poslední, ale nejefektnější část – čokoládová poleva.
Hořká čokoláda s trochou kakaového másla se rozehřeje na teplotu do 45 °C a košíčky se do ní namáčejí ve chvíli, kdy má asi o deset stupňů méně. Po okapání se otočí vzhůru nohama a na povrch se položí karamelizovaný ořech. Výsledek stojí za to: jemné těsto, hladký krém a křupavá sladká tečka, která promění obyčejné cukroví v malý sváteční rituál.

Na těsto potřebujeme
- 180 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 65 g moučkového cukru
- 90 g studeného másla
- 1 vejce (velikost M)
- 1 g soli
- 1 g mleté skořice
Na náplň:
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 100 g cukru
- 50 ml rumu
- špetka skořice (volitelné)
Na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 15–20 g kakaového másla
Na karamelizované ořechy:
- 100 g vlašských ořechů
- 50 g cukru
- 1 g soli
- 1 g skořice
- trochu vody
- teploměr

