Tyto rohlíčky zmizí ze stolu za pár minut. Stačí na ně 4 ingredience a zvládne je úplně každý

Nejjednodušší rohlíčky, které si získají každého. Hotové z pár surovin a zmizí rychleji, než čekáte.
Zdroj: Shutterstock
Sladké mandlové rohlíčky, které voní po Vánocích už při pečení. Mandle, hořká čokoláda a jemné koření tvoří kombinaci, kterou si zamilujete. Když k nim přidáte křupavé čokoládové konce, získáte dezert, který nezůstane na talíři ani minutu.
Mandlové rohlíčky patří k těm druhům cukroví, které se sice na první pohled tváří nenápadně, ale jakmile do nich zakousnete, všechno se změní. Jemné těsto se vám doslova rozplývá na jazyku a kontrast s hořkou čokoládou zvýrazní jejich chuť ještě víc.
Tohle je přesně ta kombinace, kterou chcete mít na vánočním stole – elegantní, krásně voňavou a zároveň neuvěřitelně lahodnou. Aby byly rohlíčky opravdu dokonalé, vyplatí se sáhnout po kovových formičkách. Nejenže drží tvar, ale samy vypouštějí upečené rohlíčky, takže nehrozí jejich lámání.
Rohlíčky, které zvládne každý
Je jen potřeba je správně udržovat. Vyhněte se myčce i jaru. Úplně stačí opláchnout je pod teplou vodou a osušit papírovou utěrkou. Kouzlo tohoto receptu spočívá i v tom, jak hladce pracuje s chutěmi.
Mandlová mouka dodá sametový tón, citronová kůra zase svěží vůni. Špetka skořice a hřebíčku vše krásně podtrhne, aniž by přehlušila jemnost másla a čokolády. Výsledek? Vánoční klasika v moderním kabátě, která vás bude bavit.

A teď to nejdůležitější. Samotná příprava je příjemně jednoduchá a zvládne ji každý, kdo rád peče. Není potřeba žádné speciální vybavení kromě formiček a trochu trpělivosti při chlazení těsta. Až pak rohlíčky namočíte do rozpuštěné čokolády s kakaovým máslem, budou působit jako z cukrářského ateliéru.
Co budeme potřebovat?
Těsto
- 80 g změklého másla
- 30 g hořké čokolády (55–70 %)
- 110 g moučkového cukru
- 90 g mandlové mouky
- citronová kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu
- 10 g strouhaných piškotů
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- 1/8 lžičky mleté skořice
- 25 g hladké mouky
- polohrubá mouka na obalování

Poleva
- 120 g hořké čokolády (55–70 %)
- 60 g kakaového másla
Postup
Máslo vyšlehejte do světlé pěny (asi 5 minut). Čokoládu rozmixujte nebo nalámejte na menší kousky a přidejte ji k vyšlehanému máslu. Vmíchejte cukr, mandlovou mouku, citronovou kůru, piškoty, koření a hladkou mouku. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte dvě hodiny chladit.

Z vychlazeného těsta odebírejte malé kousky, vytvarujte válečky, obalte je v polohrubé mouce a vtlačte do formiček. Plňte přibližně do poloviny. Povrch zarovnejte nožem. Pečte při 160 °C asi 15 minut, dokud rohlíčky nezpevní.
Nechte krátce vystydnout a opatrně je vyklopte. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kakaovým máslem. Konce rohlíčků do polevy namočte a nechte ztuhnout.
Tip: Kakaové máslo dodá polevě sametovou jemnost a profesionální konzistenci. Seženete ho v čokoládovnách i v cukrářských potřebách. Rohlíčky můžete ozdobit také čokoládovým nebo karamelovým krémem.
autorský text, vlastní příprava, rozhovor s cukrářem

