Sněhové pusinky s bílou čokoládou nadchly Čechy. Recept z Kuchařky pro dceru zvládne opravdu každý

Sněhové pusinky z Kuchařky pro dceru dobývají internet. Bílá čokoláda jim dodá nečekanou chuť.
Zdroj: Shutterstock
Na stole voní vanilka, v troubě se suší sníh a domovem se nese klid, který přichází jen jednou za rok. Vánoce jsou zkrátka tady a s nimi i neodmyslitelná vůně domácího cukroví. Mezi klasikou, která nikdy nezklame, mají své místo i jemné sněhové pusinky s bílou čokoládou.
Každý rok se opakuje stejný rituál – pečení, vůně vanilky, nepořádek v kuchyni a pocit, že právě začínají opravdové svátky. Sněhové pusinky patří k těm receptům, které se dědí z generace na generaci. Dříve vznikaly ze zbylých bílků, které by jinak skončily vylité do dřezu, dnes se na ně těší i ti, kdo by bílky klidně koupili navíc.
Jejich lehkost a jednoduchost k Vánocům prostě patří. Když se spojí s bílou čokoládou, vznikne kombinace, která v sobě má něco slavnostního i nostalgického. Bílá čokoláda ladí se zimní atmosférou, připomíná sníh za okny a vytváří na pusinkách křehký, lesklý závoj. Pokud je navíc ozdobíte barevným sypáním s jemnou perletí, budou na svátečním stole působit jako malé šperky.
Pusinky zvládne připravit úplně každý
Pusinky přitom nevyžadují žádné složité ingredience. Stačí pár surovin a trochu trpělivosti. Důležité je jen dobře zvládnout sníh – právě ten rozhoduje o tom, jestli budou pusinky krásně nadýchané, nebo se roztečou ještě před pečením. Tajemství úspěchu tkví v trpělivém šlehání a v teplotě. Bílky musí být dostatečně husté, lesklé a pevné, aby po vytažení metličky držely tvar.
Až směs ztuhne, přichází chvíle, kdy se kuchyň promění v malé cukrářské studio. Bílkovou hmotu přendáte do zdobícího sáčku a s citem tvarujete malé kousky na plech vyložený papírem. V troubě se pak odehraje tichý zázrak – z nenápadné směsi vznikne křehká sladkost, která voní domovem. Po upečení ji stačí ozdobit bílou čokoládou a nechat ztuhnout.

Sněhové pusinky s bílou čokoládou
Budete potřebovat:
- 3 bílky
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 175 g moučkového cukru
- 55 g bílé čokolády
- barevné sypání na ozdobu
Postup:
- Bílky vyšlehejte nad horkou vodní lázní do polotuhého sněhu.
- Přidejte cukr a vanilkový extrakt a pokračujte ve šlehání, dokud směs nezhoustne.
- Odstavte z lázně a šlehejte dál, dokud hmota nevychladne.
- Přendejte ji do zdobicího sáčku a tvořte malé pusinky na plech vyložený papírem.
- Pečte při 150 °C asi 45 minut, poté nechte ještě půl hodiny dosušit v zavřené troubě.
- Rozpusťte bílou čokoládu, naplňte jí sáček, odstřihněte roh a pusinky pokapejte.
- Nakonec je posypte barevným zdobením a nechte zcela vychladnout.

Pokud chcete, aby se vám sníh pokaždé povedl, držte se několika zásad. Bílky musí být dokonale oddělené od žloutků a pokojové teploty. Začněte je šlehat pomalu, až pak přidávejte cukr.
Sníh by měl být lesklý, pevný a nesmí se lámat. Kdo chce mít jistotu, může použít i variantu s horkým cukrovým sirupem nebo šlehání nad párou – teplo totiž bílky zpevní a výsledek bude dokonale stabilní. Ať už je budete podávat samotné, nebo jako ozdobu jiných dezertů, tyto sněhové pusinky s bílou čokoládou dodají svátkům tu správnou křehkost a vůni domova.

